Бизнес отличие за Zero Project Studio

Идеен проект на Zero Project Studio е отличен с плакет и попадна сред шестте финалиста в конкурса на Финтрейд за микро и малки предприятия.

Ако бяхме спечелили голямата награда, щяхме да направим пилотно двуминутно филмче за деца.

Защо кандидатствахме с подобна идея?

Един от отговорите се появи преди седем месеца, както много от вас знаят.

Друга причина е сериозният размисъл по въпроса „Каква музика слуша нашето бъдеще?“

Добре известно е, че малките деца учат чрез подражание на видяното и чутото. Като изключим обаче изконната творба „Мила, моя мамо“ и още един- два светли примера, ще стигнем до съмнителните послания на песни като: „Жаба Жабурана“, „Бански на лалета“ и „Отпред, отпред на каручката“.

Първият пример попада в нашата антикласация заради последния си куплет, в който грижовната майка- жаба съветва децата си да оскубят щъркела и да си сложат негово перо на шапките. Вторият хит е за момиченце, което е намерило принца на своите мечти, тъй като той има бански на лалета, за разлика от всички други момченца. А отпред на каручката е седнала внучката, която отива с дядо си да събира грозде, за да се направи вино, разказва друг, актуален в детските градини, рефрен.

Но ще кажете, „Има толкова хубави, български, детски песни“.

Веднага давам пример: „Зайченцето бяло“ и „Зеленчуци, който не яде“.

Чудесно. При първата - поуката е: Не си играй сам в гората. При втората- Ако не ядеш зеленчуци, ще ти се случат ужасяващи неща. Изводът: Нашето песенно творчество размахва пръст и поставя на място всички, които не се вписват.

И за капак. Питали ли сте се как българчетата посрещат рождения си ден, Коледа? Как научават азбуката и цифрите?

а) Happy Birthday

б) Jungle Bells

в) A, B, C, D

г) Five Little Monkeys

Да се върнем на бизнес наградите на Финтрейд.

Чудесна инициатива, която има изгледи да стане ежегодна. Може да не ви се струва кой знае какво, но ако заговоря за НЛО-то „финансиране на микро предприятие в България“, ще ви се наложи да четете още страница- две. 

В заключение бих казала, че Финтрейд сякаш нарочно са подбрали фирми, които биха могли да осъществят нашата идея. Ако не цялата, то поне: „Фолклорна песен за деца с видеоклип“.

Логично, ние ще запишем аудиото, а видеото ще заснемем в детската градина на „Ели и Гери“ ООД. За декора и артуъка ще се погрижат от „Меджик Грийн Ленд- МГЛ“ ЕООД и „Кибела Арт“ ЕООД. Народните носии могат да предоставят „Мели М“ ООД. За хореографията нашата въображаема продукция може да разчита на „Таратанци“ ООД.

И ето ви една прекрасна, българска, детска песен.

Тази моя фантазия може и да не се осъществи, но само доказва, че музиката е универсален език, който не познава граници.